Állatterápia

kép3

Egy kisállat tartása rengeteg örömmel ajándékozza meg az embert és kutatások szerint kedvenceink rendkívül kedvező hatással vannak egészségünkre is. A kisállattartók jobban tűrik a stresszt és általánosságban egészségesebbek, mint állatot nem tartó embertársaink.

Az állatterápia módszerét B. Levinson, amerikai pszichológus dolgozta ki a 60-as években. A pszichológus egy viselkedészavaros kisfiúval foglalkozott, akit több hónap után sem tudott szóra bírni. Egy alkalommal kutyája is jelen volt a foglalkozáson és nagy meglepetésre az addig szótlan kisfiú elkezdett a kutyához beszélni. A pszichológus később már speciálisan kiképzett kutyákat vont be pszichoterápiás foglalkozásokba.

Az utóbbi években hazánkban is megnőtt az érdeklődés az állatok (pszicho)terápiás alkalmazása iránt. Az állatok és az emberek kapcsolatának vizsgálata bekerült a pszichológusok kutatásainak fókuszába. Azóta vizsgálatokkal igazolták, hogy az állatok terápiába való bevonása segíti a betegek testi, lelki és szellemi felépülését. A mindennapi életben is megfigyelhető tény, hogy a háziállatok társaságában javul az emberek hangulata és közérzete. Kutatásokkal kimutatták, hogy akik állatokkal élnek együtt, azoknak jobb az egészségük és kiegyensúlyozottabb a lelki életük, mint azoknak, akiknek nincsenek házi kedvenceik. A mai modern társadalomban egyre több az elidegenedett, elvált, magányos ember. A társ-állatok viszont a gondoskodásért cserébe ragaszkodásukkal és feltétel nélküli szeretetükkel ajándékozzák meg gazdáikat.

Back to Top