Sisakos kaméleon

(Chamaeleo calyptratus)

 

sisakoskaméleon2A sisakos kaméleon Jemen és Szaúd-Arábia Vörös-tenger menti hegyeiben, félsivatagokban, cserjés-fás területeken, vagy akár öntözött kertekben él. A többi kaméleonhoz hasonlóan a fák ágai között mozog. Nappali állatok. Bár elsősorban rovarevők, étrendjüket időnként kiegészítik falevéllel, gyümölcsökkel és bimbókkal is. Zsákmányát lesből, rendkívül hosszú nyelvének gyors kiöltésével és a rovar megragadásával fogja el. Vízszükségletét a leveleken található cseppekből elégíti ki, az álló vízfelületet fel sem ismeri és ha a terráriumban csak ilyen áll rendelkezésére, akkor kiszáradhat.

Megjelenése: A sisakos kaméleon viszonylag nagytermetű faj, egyes hímjei a 60 cm-es teljes testhosszt is elérhetik, bár az átlagméret inkább csak 35-45 cm. A nőstények kisebbek, hosszuk általában 30 cm körül van. A faj jellegzetessége a fejen viselt, oldalnézetből sisakszerű, magas taréj, mely a hímek esetében jelentősen nagyobb, akár 8 cm magas is lehet. A hím kaméleonok alapszíne zöld, melyet sárga, barna és kék sávok és foltok ékesítenek. Az alapszín az állat hangulatától függően élénk türkiztől a sötét olíva zöldig változhat. Felfokozott érzelmi állapotban, például ha egy másik hímmel találkozik, a színei megélénkülnek, a kontúrok élesebbé válnak. A fiatal állatok és a párzási időszakon kívüli nőstények egyöntetű zöld színűek, esetleg fehér foltokkal a testükön. A párzási időszakban egészen sötétzöldre váltanak, melyet kék és sárga foltok díszítenek; a megtermékenyített nőstények egészen sötétek, szinte feketék. A hímek hátsó lábainak sarkain kis sarkantyúk is megfigyelhetőek. Teste oldalról lapított, lábujjai 3-2 arányban összenőttek és a vékony ágak megragadásához alkalmazkodtak.

Szaporodása: Körülbelül fél évesen lesz ivarérett, innentől kezdve a hímek agresszívak egymással és védik a saját területüket. A nőstény 4-6 héttel a párzás után rakja le a talajba ásott üregbe 15-70, 1-1,5 cm átmérőjű tojását. A nőstények képesek eltárolni a spermát, így néhány hónap múlva újabb párzás nélkül is újból rakhatnak tojásokat. A tojások 28°C-os hőmérsékleten mintegy hat hónap elteltével kelnek ki. A sisakos kaméleon élettartama 4-6 év.

Természetvédelmi helyzete: A sisakos kaméleon a Washingtoni egyezmény védelme alatt áll, természetes élőhelyei leginkább az útépítések miatt veszélyeztetettek, de populációi stabilnak mondhatók. Befogásuk is visszaszorulóban van, a kereskedelemben kapható példányok nagy többsége már fogságban látta meg a napvilágot.

Back to Top