TokoTukán

Az óriástukán vagy más néven tokótukán (Ramphastos toco) a harkályalakúak (Piciformes) rendjébe és a tukánfélék (Ramphastidae) családjába tartozó faj. Ez a tukánfélék legnagyobb termetű faja.

Dél-Amerika mélyföldi esőerdőiben él Surinametől Argentína észak-keleti részéig. A faj természetes élőhelyének nyugati határa Peru és Bolívia. A legtöbb időt a fában lévő odvaikban töltik.

Megjelenése: Testmagassága 50–60 cm, súlya 350-450 gramm. Könnyen fel lehet ismerni sárga-narancssárga csőréről és fekete, fehér tollazatáról. Ez a faj rendelkezik a legnagyobb csőrrel a tukánfélék közül. Ismertetőjegye a fehér fej és a kék szeme körüli narancssárga tollazat. Egy óriás tukán akár 20 évig is élhet.

Életmódja: Elsősorban gyümölcsökkel, rovarokkal, tojásokkal táplálkozik. A tukán hatalmas csőre segítségével szedi le a nagyobb gyümölcsöket. Ezután a termést csőrével összenyomja, majd a kipréselt levet megissza. A kisebb gyümölcsöket egészben eszi meg.

Back to Top
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook
Facebook
Instagram