Afrikai fehér hasú törpesün

(Atelerix Albiventris)

 

törpesün1Előfordulása: Benin, Burkina Faso, Csád, Elefántcsontpart, Dzsibuti, Eritrea, Etiópia, Gambia, Ghána, Guinea, Kamerun, Kenya, a Közép-afrikai Köztársaság, Mali, Mauritánia, Niger, Nigéria, Szenegál, Sierra Leone, Szomália, Szudán, Tanzánia, Togo, Uganda és Zambia területén honos. Jelenléte bizonytalan Burundiban, a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Mozambikban és Ruandában.

Hazánkban az utóbbi években egyre gyakrabban találkozunk hirdetésekben és állatkereskedésekben törpesünökkel. Az afrikai fehér hasú törpesün (mely az azonos latin név dacára a fehér hasú sün és a mediterrán sün keveréke) számos színváltozatban fordul elő, hátuk lehet foltozott, fülük kisebb, mint az egyiptomi füles sünöknek. Ez utóbbi egyedei csak vadas színben fordulnak elő, fő élőhelyük Egyiptom. A két faj életképes utódokat nem produkál.

Megjelenése: Testhossza 12 – 23 centiméter, kifejlett tömege 255-540 gramm.

Életmódja: Hasonlóan az európai és a keleti sünhöz ő is éjszakai vadász, elsősorban rovarevő. Élőhelyén a hőmérséklet ritkán esik 20 °C alá, ennek megfelelően a hazai telet csak fűtött körülmények között viseli el.

Megvan a képessége a téli alvásra, a hibernálódásra, de ez végzetes lehet számára, mert nem ébred fel belőle.

Maximális élettartama fogságban 4-7 év.

Back to Top