Brit Rövidszőrű kiscica

A brit rövidszőrű a hagyományos brit házimacska kitenyésztett fajtája, mely zömök, erős testtel, dús bundával és jellegzetes arccal rendelkezik. Legnépszerűbb színváltozata a kék, melynek enyhe kékesszürke szőrzetéhez rézsárga szemek társulnak. Ezen kívül rengeteg, több száz színváltozat létezik, népszerűek a cirmos, márványos, krém és lila színű macskák is.

A brit rövidszőrű máig a történelem egyik legkorábban megjelent fajtája, ősei valószínűleg egyiptomi házimacskák voltak, melyeket a rómaiak szállítottak Nagy-Britanniába. A szigetországban jelenleg is hatalmas népszerűségnek örvend.

Megjelenése: A brit rövidszőrű egy erős, de összetett fajta. Megjelenésében megmutatkozik a határozottság, széles mellkassal, erős, zömök lábakkal és egy középhosszú, vastag farokkal rendelkezik. A feje szintén hatalmas, kerek, rövid orra van, a hímeknél különösen megfigyelhető egy bizonyos kitüremkedő toka is. Nagy, kerek szemeinek színe a bunda mintázatához illeszkedik, a kék macskáknál jellegzetesen sárga. Méretüknek és összetettségüknek köszönhetően lassabban fejlődnek, mint a többi macskafajta, véglegesen 3 éves korukig fejlődnek. A kifejlett hímek súlya 4,1-7,7 kg között, a nőstényeké 3,2-5,4 kg között mozog.

Jelleme: Tulajdonképpen egy békés, de észrevehetően méltóságteljes macska. Felnőtt korára már nem olyan aktív és játékos, de édes természetű, nagyon ragaszkodik a gazdájához. Más háziállatokkal és gyerekekkel is nagyszerűen kijön, remekül bírja a nyúzást, dögönyözést. Benti cicának ajánlott, ápolása egyszerű, nem szükséges rá sok időt fordítani. Viszont elhízásra nagy mértékben hajlamos, ezért ügyelni kell kedvencünk diétájára.

Back to Top