Kaliforniai király sikló

(Lampropeltis getulus californiae)

 

siklo1Élőhelyük az észak-amerikai Kaliforniai-öböl területére korlátozódik, ahol a sziklás, bozótokkal tarkított domboldalakat, bokros, félsivatagos környezetet kedvelik. Általában nappal, kora délután tevékeny állatok. A meleg nyári napokon viszont rejtőzködő életmódot folytatnak, és csak az esti órákban bújnak elő.

A kaliforniai királysilók alapszíne fekete, melyet fehér vagy sárga, keresztirányú sávok díszítenek. Gyakran előfordulnak már striped, aztec, és aberant mintákkal is.

Tartása: Mivel kannibálfajta, így csakis egyesével tartsuk! Hőmérséklet nappal 25-30 C éjszaka 15-20 C. Páratartalma 50-70%. Terráriumát rendezzük be búvóhelyekkel, melyek akár egymásra rakott lapos kövek is lehetnek, köztük üregekkel, ebben nagyon szeret megbújni. Mászó ágként használjuk, vastag faágat, vagy szőlőtőkét. Természetesen elengedhetetlen egy akkora vizes edény is, amibe bele tud tekeredni.

Etetése: Élőhelyén gyakran fogyaszt kígyókat, rágcsálókat, gyíkokat, halakat. Mivel én gabonasiklókat is tartok, és más fajokat is, így sosem etetném kígyóval. Ugyanúgy etetem, mint minden más siklómat, méretének megfelelő egerekkel. Mivel királysiklóról van szó, inkább a több kisebb nagyságú egeret kedveli, nem szívesen vadásznak nagy prédára. Még a csörgőkígyó mérgére is immunis, ez elmondható például a sinaloae siklóról is.

Szaporítás: Kora tavasszal párzanak, majd a nőstény május elejétől augusztus közepéig rakják le tojásaikat. Tojásainak száma 5-25 lehet, hosszúkás formájúak. Keltetése 26-29 C között, 55-70 nap alatt kelnek ki a kicsik, melyek kb. 20 cm-esek.

Back to Top