Oroszlánfejű nyúl

(Oryctolagus cuniculus)

 

oroszlánfejűnyúlLeírás: Ez a fajta viszonylag új keletű, de egyre népszerűbb világszerte. Belgiumból ered, ahol svájci rókanyulat (ez nem törpefajta) belga törpével keresztezve alakult ki. Egyes források szerint Jersey Woolie fajta is részt vett a kialakulásban. Az eredmény: egy rövidszőrű nyúl, sörénnyel a feje körül. Mivel újfajta, ezáltal kissé kiforratlan még, valamint ebből adódóan országonként eltérő standardjai vannak.

Angliában a minél nagyobb és egyöntetűbb sörény a cél, Amerikában viszont a kicsinyítés is cél a szép sörény mellett. Ott egyre jobban hasonlít küllemileg a holland törpére. Nálunk is egyre elterjedtebb, viszont eléggé vegyes az állomány, akár testnagyság, akár sörényforma tekintetében.

A sörényességről tudni kell, hogy egy domináns gén okozza, amely aljszőr meghosszabbodást eredményez a nyak, a pofaalja, valamint a comb tájékán. A gén hatása nem egyöntetű, ezért előfordulhat nagyon szőrös, illetve kevésbé dús sörényű állat. De minden nyúl oroszlánfejűnek tekintendő, amelyiknek bármekkora sörénye is van (ez lehet akár csak egy-két szál a fülek között, sőt, olyan eset is előfordul, hogy kölyöknek igen nagy szőrű állat a vedléskor szinte simaszőrűvé válik). Mivel a fajta keverhető minden további nélkül a simaszőrű holland törpével, valamint születik az alomban sörénygént nem hordozó simaszőrű egyed is, így a változatok száma igen nagy.

Megjelenése: Erős, jól lekerekített test, kerek fej, jól kifejezett orrtájékkal. Közepes hosszúságú, jó csontozatú, egyenes végtagok, elég magas tartás, mely láttatja a mellkasi részt, és a sörényt. A fül felálló, max. 7.62 cm (3 inch). (Láthatóan sokkal hosszabb, mint a holland törpénél, de már vannak törekvések a kisebbítésére.) Minden elfogadott színben létezik, de mivel még csak elfogadás alatt lévő fajta, így a következő színekben állítható ki (Amerikában. Nálunk ilyen megkötésről még nem hallottam, az angolok pedig elfogadják minden színben): vadas, piros szemű fehér, kék szemű fehér, fekete, thüringiai, sziámi.

A súly: kb. 1.7 kg (Amerikában ennél nagyobb nem lehet, mert az kizárást von maga után).

A sörény: jól fejlett, dús, körbeéri a fejet, de az arcorri rész és a szemek közti rész sima szőrű. A szőr 5-7.5 cm (2-3 inch) hosszú.

A szőrzet a sörény kivételével normál hosszúságú az egész testen. A combokon, főleg fiatal állatokon, “nadrág” lehetséges, amely elnézhető, de nem kívánatos.

Back to Top