Párduc Kaméleon

A párduckaméleon (Furcifer pardalis) a hüllők (Reptilia) osztályának a pikkelyes hüllők (Squamata) rendjébe, ezen belül a kaméleonfélék (Chamaeleonidae) családjába tartozó faj.

Előfordulása: Madagaszkár szigetén őshonos, a sziget keleti és északi részének nedves bozótosaiban honos. Előfordul Madagaszkáron a főszigeten kívül Nosy Bé, Sainte Marie és Nosy Boraha szigetén is. Betelepítették Mauritius és Réunion szigetére is. Eléggé kultúrakövető faj, olykor kertekben is megtelepszik.

Megjelenése: Elég nagyméretű kaméleon faj. A hímek Madagaszkáron 55 centiméteresre is megnőnek, míg Réunion csak 44 centiméteres a maximális hosszuk. A nőstények kisebbek a hímeknél. Rendkívül változatos faj, az egyik legszínpompásabb kaméleon. Minden szín előfordulhat rajta, beleértve a rikító türkizkéket is. A hímek fejének két oldalán borda fut és az arcorr lapos részén végződik. A fejen alacsony sisak is lehet.

Szaporodása: Udvarláskor a hím világosabb színárnyalatot ölt, így elüt környezetétől és fejével bólogatva igyekszik felhívni magára a nőstény figyelmét. Ha a nőstény nem kész a párzásra, támadólag lép fel a hímmel szemben. A párzási ceremónia mintegy tíz percig tart. Fészekalja 12-50 tojásból áll. A nőstény tojásait egy sekély földbe kapart lyukba rakja le. A fiatal kaméleonok a lerakástól számított 159-320 nap múlva kelnek ki a tojásokból.

Back to Top